Utan vision tröttnar vi.

Written by Helena Helsing Mork

Engelsk version

När syftet är solklart och hela organisationen (och några investerare) studsar på lätta fjät till jobbet om dagarna,  är det dags att ta sig an visionen.  Eftersom kärt barn har många namn kan visionen även kallas ambition och låt oss inte käbbla om den saken – det går bra det också.

En vision är ett högre affärsmål och beskriver den bild företaget strävar mot.  Vart ni ska, helt enkelt.  Helst ska visionen sammanfatta den affärsmässiga aspekten på ett tydligt sätt,  den ska hjälpa till att driva affären framåt.  Utan vision är det lätt att tappa fart.  Man står och stampar helt enkelt,  i bästa fall förnöjt,  i värsta fall lite uttråkat.

För att definiera visionen och skapa energi framåt krävs både insikt, mod och jävlar-anamma.  Här siktas inte mot trädtopparna, utan mot stjärnorna.  Kanske är det därför en visionsformulering ofta presenteras som ”nästan ouppnåelig”.  Många lägger även till ”ett mål om 10 år” eller ”vi strävar efter,  men det är alltid en bit kvar.”  Visionen blir en idealsituation utan tidsbundenhet eller mätbarhet.

Här skulle jag kunna sätta punkt.  Få hade klandrat mig.  Men om man nu ägnar sig åt att formulera en vision vore det väl synd och rent av dumt att inte använda sig av den.  Vårt förslag är därför att du inte bara siktar högt,  utan dessutom utmanar dig själv genom att sätta KPI-er för både mjukare och hårdare värden – gärna tillsammans med organisationen så att alla vet vad ni strävar mot.

Så glöm det där om ouppnåelig.  Självklart ska ni nå ert mål! Om inte annat, är det en trevlig anledning att formulera en ny vision när den gamla spelat ut sin roll.  I väntan på det kanske ni ska titta lite på varumärkeslöftet?

Helena Helsing Mork,  Concept Developer & Copywriter,  Employee Performance Director

helena.helsing.mork@grow.eu